ΜΠΕΝΑΚΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
Benaki Museum
ENGLISH | ESPAÑOL
ΑΡΧΙΚΗ ΟΘΟΝΗ


Το Τμήμα των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη ιδρύθηκε το 1973 με στόχο τη συγκέντρωση, διαφύλαξη και ταξινόμηση φωτογραφιών που απεικονίζουν μνημεία και αντικείμενα παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης. Με την πάροδο του χρόνου διευρύνθηκε η αρχική θεματογραφία, που σήμερα πλέον καλύπτει τη φυσιογνωμία και τον πολιτισμό του Ελλαδικού χώρου, καθώς επίσης την ιστορία και την κοινωνία του νεότερου Ελληνισμού.

Σκηνές καθημερινής ζωής, όπως εκδηλώνονταν στην παραδοσιακή τους μορφή – επαγγέλματα, καλλιέργειες, ήθη, έθιμα – μαρτυρίες από την κατοχή και τη μεταπολεμική περίοδο, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα, αρχειοθετήθηκαν δίπλα σε αρχαιότητες, βυζαντινούς ναούς, νεοκλασικά ή παραδοσιακά κτίρια και απόψεις οικισμών.

Οι συλλογές του τμήματος (300.000 αρνητικά και 25.000 πρωτότυπες φωτογραφίες του 19ου και του 20ου αιώνα) απαρτίζονται από σημαντικές φωτογραφικές ενότητες, προερχόμενες από αγορές ή δωρεές, των επαγγελματιών φωτογράφων Nelly’s, Βούλας Παπαϊωάννου, Περικλή Παπαχατζιδάκη, Δημήτρη Χαρισιάδη, Γεώργιου Ρίζου, Νικόλαου Τομπάζη και των ερασιτεχνών Ρένας Ανδρεάδη, Στέφανου Μαλικόπουλου, Λουκά Μπενάκη, Ιωάννη Χαραμή, καθώς και της βυζαντινολόγου Λασκαρίνας Μπούρα, της αρχιτέκτονος Μαρίας Ζαγορησίου και της συγγραφέως Έλλης Παπαδημητρίου.

James Robertson Nelly’s Βούλα Παπαϊωάννου
Περικλής Παπαχατζηδάκης Νικόλαος Τοµπάζης ∆ηµήτρης Χαρισιάδης
Κώστας Μπαλάφας Ιωάννης Λάμπρος


Η πρόσβαση και η χρήση του υλικού είναι ελεύθερη στους μελετητές, για την εξυπηρέτηση των οποίων 50.000 αντίγραφα φωτογραφιών έχουν ταξινομηθεί θεματικά και τοπογραφικά. Οι συλλογές πρόκειται σύντομα να αρχειοθετηθούν σε ηλεκτρονική μορφή.

Στις δραστηριότητες του Τμήματος περιλαμβάνεται:
α) η διοργάνωση φωτογραφικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό,
β) η επιμέλεια φωτογραφικών εκδόσεων και
γ) η συμμετοχή σε εκδηλώσεις γύρω από τη φωτογραφία (σεμινάρια, συνέδρια κτλ.).

Στο ερευνητικό πεδίο του Αρχείου εμπίπτει η ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας, μέσα από τη μελέτη και την προβολή του έργου παλαιών ελλήνων φωτογράφων, αλλά και η ανάθεση αποστολών με θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος σε νέους δημιουργούς.

Το τμήμα των Φωτογραφικών Αρχείων από το 1999 έως τον Σεπτέμβριο του 2015 λειτούργησε σε ακίνητο επί της Πλατείας Κολωνακίου (Πλατεία Φιλικής Εταιρείας 15) που κληροδότησαν στο Ίδρυμα η Μαίρη Καρόλου και η Πηνελόπη Βλάγκαλη.
Από το 2016 τα Φωτογραφικά Αρχεία λειτουργούν σε καινούριες εγκαταστάσεις, με αναβαθμισμένες κυρίως τις συνθήκες φύλαξης και συντήρησης του αρχειακού υλικού, στο κτήριο επί της οδού Πειραιώς 138.

Θέλετε να βοηθήσετε;

Τα Φωτογραφικά Αρχεία ακολουθούν μια ενεργό πολιτική απόκτησης υλικού, ώστε να δημιουργηθεί ένα όσο το δυνατόν πληρέστερο αρχείο προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

Εάν κατέχετε ή αν γνωρίζετε αρχειακό υλικό που μπορεί να μας ενδιαφέρει, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.