ΜΠΕΝΑΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ
Benaki Museum
ENGLISH | ESPAÑOL
ΑΡΧΙΚΗ ΟΘΟΝΗ
Το κτήριο του Μουσείου
Το Μουσείο Μπενάκη στεγάζεται σε ένα από τα ελάχιστα νεοκλασικά κτήρια που εξακολουθούν να αντιστέκονται στην αισθητική αλλοίωση της μεταπολεμικής Αθήνας. Βρίσκεται μάλιστα σε εξαιρετικά προνομιούχα θέση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ακριβώς απέναντι από τους πράσινους πνεύμονες του Εθνικού Κήπου και του κήπου του προεδρικού μεγάρου, ενώ συγχρόνως γειτνιάζει με συναφείς οργανισμούς όπως το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Το Μουσείο Μπενάκη κτηριολογικά είναι ένα σύνθετο αρχιτεκτονικό συγκρότημα με αρκετά περιπετειώδη ιστορία.
1895
Οικοδομείται ο αρχικός πυρήνας του κτηριακού συγκροτήματος του Μουσείου, γνωστός ως «Μέγαρο Χαροκόπου», ένα οικοδόμημα απλούστερο από το σημερινό.

1910
Αγορά του ακινήτου από τον Εμμανουήλ Μπενάκη για την οριστική μετεγκατάσταση της οικογένειάς του από την Αλεξάνδρεια στην Αθήνα.
Eξωτερική άποψη του Mουσείου Mπενάκη πριν από το 1930, όταν ακόμη χρησίμευε ως κατοικία της οικογένειας Mπενάκη. © Mουσείο Μπενάκη, Φωτογραφικό Aρχείο 1911
Το κτήριο επεκτείνεται με την προσθήκη μίας αίθουσας χορού και ορισμένων απαραίτητων βοηθητικών χώρων (αρχιτέκτονας ο Αναστάσιος Μεταξάς, που είχε επιμεληθεί την αναστήλωση του Παναθηναϊκού Σταδίου).
Eξωτερική άποψη του Mουσείου Mπενάκη μετά το 1930 και τις κτιριολογικές αλλαγές που επέβαλε η νέα του χρήση. Φωτ. Γ. Μπούκας © Mουσείο Μπενάκη, Φωτογραφικό Aρχείο 1930
Για τη μετατροπή της λειτουργίας του σε μουσειακό χώρο και την εξασφάλιση των προδιαγραφών του ως Μουσείου, στο κτήριο προστίθεται μία ακόμη πτέρυγα δίπλα στην αίθουσα χορού (αρχιτέκτονας ο Αναστάσιος Μεταξάς).
1965
Επέκταση των εκθεσιακών χώρων για τη στέγαση των ιστορικών κειμηλίων του Ελευθερίου Βενιζέλου στο ισόγειο και της συλλογής Δαμιανού Κυριαζή στον πρώτο όροφο (αρχιτέκτονας ο Εμμανουήλ. Βουρέκας).
H αίθουσα του ξυλόγλυπτου κοζανίτικου αρχοντικού, από τα γνωστότερα εκθέματα του Mουσείου, αποδίδεται στη φωτογραφία όπως είχε αποκατασταθεί, σύμφωνα με τις οδηγίες της δωρήτριας Ελένης Σταθάτου. © Mουσείο Μπενάκη 1968
Νέα επέκταση του κτηρίου για την έκθεση της μεγάλης δωρεάς της Ελένης Σταθάτου στο υπόγειο (αρχιτέκτονας ο Εμμανουήλ Βουρέκας).
Αίθουσα πτέρυγας Δεκόζη-Βούρου. © Mουσείο Μπενάκη 1973
Το Ίδρυμα Σταματίου Δεκόζη-Βούρου χρηματοδοτεί την προσθήκη μιας νέας πτέρυγας, με αίθουσες ομιλιών, προσωρινών εκθέσεων και κυλικείου (αρχιτέκτονας ο Εμμανουήλ Βουρέκας).
1989
Αρχίζει η μεγάλη επέκταση του κτηριακού συγκροτήματος στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου με την προσθήκη νέας πτέρυγας τριών υπογείων και πέντε ορόφων, καθ' ύψος και πάνω από τις προσθήκες του 1968 και του 1973 (αρχιτέκτονες οι Αλέκος και Στέφανος Καλλιγάς).
Το κτήριο του Μουσείου Μπενάκη σήμερα. © Mουσείο Μπενάκη 1997
Ολοκλήρωση του έργου επέκτασης του κτηρίου με αποτέλεσμα το διπλασιασμό των ωφέλιμων χώρων του Μουσείου (7.000 τ.μ.), οι οποίοι εκτός από τα δύο υπόγεια των αποθηκών της νέας πτέρυγας είναι μοιρασμένοι σε πέντε ενιαία εσωτερικά επίπεδα.
Εγκαίνια της νέας έκθεσης των Ελληνικών Συλλογών στις 7 Ιουνίου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. © Mουσείο Μπενάκη 2000
Επαναλειτουργία του Μουσείου με τη νέα έκθεση των Ελληνικών Συλλογών, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν στις 7 Ιουνίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.