ΜΠΕΝΑΚΗ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
Benaki Museum
ENGLISH | ESPAÑOL
ΑΡΧΙΚΗ ΟΘΟΝΗ

 Portfolio
Ιωάννης Λάμπρος (1915-1988)

Ο Ιωάννης Δ. Λάμπρος ξεκίνησε τους φωτογραφικούς του πειραματισμούς τα χρόνια του μεσοπολέμου. Στο χώρο της φωτογραφίας έχει μείνει γνωστός για την ενεργή συμμετοχή του στη λειτουργία και στις εκδηλώσεις της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (Ε.Φ.Ε.). Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου και η ανάμειξή του στις ποικίλες δραστηριότητές του ήταν πολύπλευρη και σημαντική. Εργαζόταν στενά με τους συντάκτες του τριμηνιαίου περιοδικού της Ε.Φ.Ε., Ελληνική Φωτογραφία που κυκλοφόρησε το 1954, δημοσιεύοντας φωτογραφίες του και άρθρα σχετικά με τη φωτογραφική τεχνική. Το διάστημα 1968-1975 κατείχε τη θέση του Προέδρου της Ε.Φ.Ε. συγκεντρώνοντας τις οργανωτικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις του για την ανάπτυξη και διάδοση της ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής φωτογραφίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Από το 1961 έως το 1968 συνεργάστηκε με τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.). Φωτογραφίες του χρησιμοποιήθηκαν για την εικονογράφηση αφισών του οργανισμού, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής εικόνας της χώρας μας.

Εργάστηκε στους ΣΕΚ (Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους) από το 1942 έως το 1979 αποχωρώντας με τον ανώτατο βαθμό του Διοικητή του ΟΣΕ. Στο πλαίσιο των καθηκόντων του, είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει στην επαρχία και να εικονογραφήσει την εξέλιξη των ελληνικών σιδηροδρόμων. Με την πάροδο του χρόνου, οι φωτογραφίες αυτές μετατράπηκαν σε ντοκουμέντα της - άγνωστης για πολλούς - σιδηροδρομικής ζωής της χώρας μας. Ο ανήσυχος φωτογραφικός του φακός, ταυτόχρονα, κατέγραψε την ομορφιά του ελληνικού τοπίου, μεταφέροντας με ευγένεια και νοσταλγία το θεατή σε μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια.

Οι φωτογραφικές επισημάνσεις προσώπων, επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά στο άμεσο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Οι κόρες του Ιωάννη Λάμπρου, συνοδοιπόροι και πολύτιμοι βοηθοί, κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ωστόσο δε λείπουν και φωτογραφικά πορτραίτα επιφανών Αθηναίων, όπως του γλύπτη Θανάση Απάρτη, της χορογράφου Μαρίας Χορς και του πολιτικού Τζαννή Τζαννετάκη.

Το φωτογραφικό έργο του Ιωάννη Λάμπρου ευγενικά παραχώρησαν στο Τμήμα των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη το 2002, οι κόρες του Σόνια Λάμπρου και Φανή Βαφιαδάκη.James Robertson Nelly’s Βούλα Παπαϊωάννου
Περικλής Παπαχατζηδάκης Νικόλαος Τοµπάζης ∆ηµήτρης Χαρισιάδης
Κώστας Μπαλάφας
Ιωάννης Λάμπρος