ΜΠΕΝΑΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΣΧΕΔΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΙΚΩΝ
Benaki Museum
ENGLISH | ESPAÑOL
ΑΡΧΙΚΗ ΟΘΟΝΗ
Συλλογή Ζωγραφικής, Σχεδίων και Χαρακτικών


Τον πυρήνα της Συλλογής αποτελούν έργα από την προσωπική συλλογή του Αντώνη Μπενάκη, ενώ ο κορμός της συγκροτήθηκε κατά μεγάλο μέρος από τη δωρεά του Δαμιανού Κυριαζή (1953) και εμπλουτίστηκε με δωρεές και κληροδοτήματα πολλών άλλων φίλων του Μουσείου.

Περιλαμβάνει συνολικά 6.000 περίπου έργα ζωγραφικής και χαρακτικής κατά κύριο λόγο Ευρωπαίων καλλιτεχνών από τον 17ο ως τον 19ο αι., καθώς και έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ού αι.

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής και χαρακτικής φιλοτεχνημένα από καλλιτέχνες που είτε επισκέφθηκαν ελληνικές περιοχές είτε εμπνεύστηκαν από την ελληνική ιστορία και παράδοση: το θεματολόγιο περιλαμβάνει τοπία, απόψεις, μνημεία αρχαία και νεότερα, προσωπογραφίες, ιστορικές παραστάσεις, ηθογραφικές σκηνές και ενδυμασίες.

Στην ενότητα των χαρακτικών ανήκουν δύο πρόσθετες θεματικές κατηγορίες: γελοιογραφίες εποχής του 19ου αι. και χάρτες, που καλύπτουν μια συνεχή χρονική περίοδο από το 15ο έως το 19ο αι.

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του θεματικού περιεχομένου κατατάσσει τη Συλλογή αυτή σε μια εξαιρετικής σημασίας αρχειακή μονάδα εικαστικών πληροφοριών, σχετικών με τον ελλαδικό χώρο κατά την περίοδο της Λατινοκρατίας και Τουρκοκρατίας.

Στο ευρετήριο των καλλιτεχνών περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα Ευρωπαίων εκπροσώπων του ρομαντικού, κυρίως, κινήματος, όπως οι R.P. Bonington, Ary Scheffer, Carle Vernet, Albert Riegel, A.M. Colin, Sir Charles L. Eastlake, H.W. Williams, W.J. Muller. Επίσης βρίσκει κανείς και ολοκληρωμένες σειρές έργων όπως οι υδατογραφίες του E. Lear και του J. Cartwright, καθώς και η μοναδική πλήρης σειρά ελληνικών σχεδίων του Thomas Hope.

Στην ενότητα των Ελλήνων ζωγράφων ξεχωρίζουν οι Νικόλαος Καντούνης, Θεόδωρος Βρυζάκης, Φίλιππος Μαργαρίτης και οι πλούσιες σειρές σχεδίων των Νικολάου Γύζη και Νικηφόρου Λύτρα.